joi, iulie 18, 2024
14.6 C
Auckland

Andrei Caramitru : Ce se va întâmpla când toată lumea – mult mai repede decât credeți – va avea un asistent AI dedicat pe care îl va folosi tot timpul ?

Must read

1) asistentul va costa – și va costa nu puțin. Pentru ca investițiile în datacentere sunt absolut colosale și energia necesară este enormă (doar o poză creată de AI folosește la fel de multă energie cat încărcarea completă a unui smartphone). Cam 100-200 EUR pe lună, estimativ. Va fi un cost important în bugetul nostru.
2) nevoia de energie electrică va crește exponențial. Asta – în plus de tranziția verde – va duce la investiții enorme în special în centrale nucleare, hidro și baterii pentru balansarea sistemului energetic (pentru fotovoltaice și eoliene).
3) diferența de competențe între cineva mediu sau chiar sub mediu (dar care folosite AI) și un expert se va diminua masiv. Deci cei bine plătiți cu mega educație care stau în birouri vor fi masiv afectați.
4) munca intelectuală “simplă” va dispărea (call centere, Backoffice, frecat hârtii și exceluri). Toate asta vor fi făcute de AI
5) lumea va trăi și mai mult în lumi virtuale construite perfect cu ajutorul AI. Realitatea va deveni mult mai banală și stupidă decât lumile virtuale .
6) cu ajutorul AI vom descoperi noi tehnologii mult mai avansate și noi direcții, noi industrii. Cred ca impactul pe biotehnologie , lupta contra bolilor și a îmbătrânirii – va fi colosal. La fel design-uri și concepte noi în arhitectura. Construcții, tehnologie auto. Zona militară și balanța de putere între țări. Tot.
7) o asemena nouă lume va cauza un imens stres țărilor care nu controlează AI. Sau vor deveni vasali tehnologici la țările care au AI (Europa la SUA de ex) sau vor lansa atacuri să blocheze / amâne dezvoltarea (Rusia, Orientul Mijlociu, posibil Asia). Atacurile ieftine făcute de grupări statale sau para-statale cu roiuri de drone ieftine organizate de sisteme AI + atacuri ciber – relativ simple o să cauzeze disruptie și pierderi mari.
8 ) muncă fizică în fabrici , ca șofer, în depozite etc nu va dispărea. Pentru ca costul unui robot cu AI care va înlocui un om va costa mai mult decât salariul unui om. În special în țările medii nu cele în care salariile sunt foarte mari și are sens să îi înlocuiești.
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Noua Zeelandă | New Zealand | Aotearoa

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura